Tıbbi Formüller İlaç Ansiklopedisi
İlk baskısı 1954 yılında yayınlanan bu kitap yeni basımında 4 bölüm olarak düzenlenmiştir.
I. Bölümde; Bitkisel ve sentetik ilaçların yapısı, özellikleri, farmakolojik etkileri, dozu ve sınıflandırılması,
II. Bölümde; Zehirlenmeler, tedavisi, antidotları, tıbbi tablolar ve ilaçların yan etkileri,
III. Bölümde; Eczanede hazırlanan ilaçlar, ekstraksiyon kısmında sanayide hazırlanan ekstreler,
IV Bölümde; Fizik, kimya ve genel bilgi tabloları ve OTC preparatları ilave edilmiştir.
Bu kitapta klasik ve bugünkü eczacılık uygulamaları birbirinden ayrılmıştır. Sanayide hazırlanan ilaçlar için Eczacılık Teknolojisi kitabına bakınız.
Klasik eczacılık uygulamalarındaki çok çeşitlilik bu bölümde özetlenmiştir. Bitkiler veya ondan hazırlanan preparatlarda tedavi 20. asrın 3. çeyreğine kadar devam etti. Klasik eczacılık uygulamasındaki zenginliği yalnız 600 çeşit tentürün bulunması gösterir. Buna benzer diğer preparatlarda da örnek sayısı çok yüksektir. Bugünün eczacılığındaki kolaylığı bu mukayeseden anlaşılabilir. Sentez sanayiinin bu alana ticari açıdan yönelmesi ile eczanelerdeki bu uygulamalar durma noktasına gelmiştir. Bu da sentetik ilaç ile doğal ilaç arasındaki fark lehinde veya aleyhindeki tartışmaları beraberinde getirmiştir. Şurası açıktır ki sentetik ilaçlardaki yan etkiler esas etkili olduğu hastalığın bazen 50-200 katı fazladır. Bunun üzerinde durulması ve sentetik ilaçlara bu konuda sınırlamalar getirilmesi gereklidir.
Farklı konuları bir arada sunan bu kitap bir ansiklopedi özelliğini almıştır. Bu sebepten kitaba Tıbbi Formüler/İlaç Ansiklopedisi adı verilmiştir.
Bu kitaba esas olan ilk basımındaki yardımlarından dolayı değerli arkadaşım Prof. Dr. Edip Aktin’e ve bu son basımında da destek olan Nobel Tıp Kitabevleri yöneticisi Ersal Bingöl’e ve diziminde gösterdiği dikkat ve emeğinden dolayı Hakkı Çakır’a teşekkür ederim.
Kasım Cemal Güven